SCHÖNFELDER, G. & D. BERG. Nebenwirkungen nach brusterhaltender Therapie des Mammakarzinoms. gynäkol. prax. 15:109-122 (1991).Institutia:Marienkrankenhaus Amberg. Lehrkrankenhaus der Universität Erlangen-Nürnberg,Amberg, Germany. (s_gb_Berg_ Mamma CA)
Abstract
INTRODUCERE
In procesele de curatare a sanului in tratamentul carcinomului mamar se aplica o combinatieintre chirurgie si iradiere. Efectele secundare tipice sunt fibroza, tulburarile de sensibilitate,alterari ale pielii, edem, limitarea mobilitatii si dureri. Scopul acestui studiu a fost evaluareaefectelor tratamentului DEEP OSCILLATION® aplicat complementar masajului limfaticmanual.
MATERIALE SI METODA
Din februarie 1988 pana in octombrie 1990 au fost selectati un numar total de n = 104 pacienti. Aleator n=56 pacienti au fost inclusi in grupul de tratament ( masaj limfatic manualcu DEEP OSCILLATION®) si n=48 inclusi in grupul de control (tratament uzual: doar masajlimfatic manual).
REZULTATE
Rezultatele tratamentului au fost semnificativ mai bune in grupul de tratament comparativcu grupul de control analizand parametrii: “consistenta”, “durerea si tulburarile desensibilitate in zona sanului tratat”, “alterarile pielii”, “mobilitatea bratului si miscarile definete”, “durerea si tulburarile de sensibilitate in zona bratului sau axilei, scaderea forteimusclare” si “ limfedemul bratului”.
CONCLUZII
Autorii concluzioneaza ca masajul limfatic manual asistat de DEEP OSCILLATION® arerezultate semnificativ mai bune decat masajul limfatic singur. Avand in vedere ca terapiapoate fi aplicata din prima zi dupa interventia chirurgicala, pare a fi posibila o profilaxiepentru neofacilitarea si neoformarea cailor limfatice. Aceasta poate avea efecte in prevenirealimfedemului secundar. Urmarirea acestui grup a dovedit o rata scazuta a limfedemuluisecundar in grupul tratat cu DEEP OSCILLATION®.
REZUMAT
Terapia conservatoare in carcinomul de sân este de preferat, având în vedere avantajelesale psihologice si cosmetice, cu conditia ca aceasta sa mentina igiena locala. Speram ca pacienta nu va evita examenele preventive de teama ca trebuie sa i se îndeparteze unsan sau chiar si nu ascunda unele escoperiri suspecte la auto-palpare.Efectele secundare împreuna cu aspectele cosmetice sunt de o importanta decisiva pentru pastrarea calitatii vietii pacientei si ar trebui sa li se acorde o atentie maimare, atat în timpul fazelor operatorii, cat si postoperator, prin terapii conservatoare. Un rezultat satisfacator cosmetic cu efecte secundare reduse reprezinta motivele pentru alegerea procedurilor conservatoare.
Efectele secundare tipice ale radioterapiei sanului dupa interventia chirurgicala cu extirpare ganglionara axilara sunt fibrozele, durerea sau tulburarile de sensibilitate, alterari alepielii (hiperpigmentare, depigmentare, edem, eritrodermie, telangiectazii, descuamare, necroza, tulburari de circulatiei a bratului), tulburari de coordonare, durere,parestezii, scaderea fortei în membrul pe partea operata, precum si limfedem. Hivamat este utilizat pentru reducerea rapida a edemului local, pentru dizolvarea induratiilor tesutului conjunctiv, pentru îmbunatatirea mobilitatii, pentru îmbunatatirea fluxuluide sange si pentru ameliorarea durerii.
Tratamentul reprezinta o forma speciala de drenaj limfatic manual care, printr-un câmpelectrostatic oscilant creat între mâinile terapeutului si corpul pacientului, da nasterela un efect de vibratie si de pompare eficient si in profunzimea tesuturilor. 15-20 minute de terapie pe zi sunt suficiente. O alta particularitate a tehnicii Hivamateste ca drenajul limfatic poate fi facut din prima zi postoperator, cu scopul de a restabilicirculatia limfatica dupa ce aceasta a fost deteriorata intraoperator sau radiologic. Noi consideram ca rata de aparitie a limfedemului dupa un tratament profilactic cu Hivamat va fi mentinuta scazuta chiar si dupa 2-3 ani.
Pana în prezent, drenajul limfatic cu Hivamat a aratat îmbunatatiri semnificative încomparatie cu metodele conventionale de drenaj limfatic manual, pentru urmatoarele criterii clinice: consistenta, durerea si tulburarile de sensibilitate ale sanului operat; modificarile pielii ; mobilizarea bratului ; paresteziile în bratul si / sau in axila din partea operata si limfedemul.