Arhive categorii: Studii Deep Oscillation

DEEP OSCILLATION si-a dovedit efectele in limfedem

Intr-un raport televizat facut public de specialistii RBB ai German Online News, a fost prezentat tratamentul limfedemului cu Kinesio Taping. Intr-un interviu Dr. Annett Reißhauer de la CHARITÉ UNIVERSITÄTSMEDIZIN BERLIN, vorbeste despre eficienta diferitelor forme de terapie pentru ingrijirea limfedemului, care este o boala cronica pe durata intregii vieti.

hivamat_rbb_praxis
rbb praxis despre tratamantul limfedemului cu Hivamat

Testele clinice au evidentiat deja efectul pozitiv al DEEP OSCILLATION® si au fost publicate in J Rehabil Med 2008; 40: 645–650 cu titlul:

„Effect Of Treatment With Low-Intensity And Extremely Low Frequency Electrostatic Fields (DEEP OSCILLATION®) On Breast Tissue And Pain In Patients With Secondary Breast Lymphoedema”.

In acest contex, este demn de remarcat ca dintre toate tehnicile de drenaj limfatic manual si utilizarea bandajelor compresive, DEEP OSCILLATION® este singura terapie dovedita stiintific in tratamentul limfedemului. [Raportul complet]

Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san

In ianuarie 2010 a fost publicat un studiu in British Medical Journal cu titlul “Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san”, sustinut de Institutul de Sanatate Carlos III al Ministerului Sanatatii din Spania.

“Intreruperea sau deteriorarea sistemului limfatic axilar dupa chirurgia sau radioterapia pentru cancerul de san poate duce la acumularea regionala sau generalizatata a fluidului limfatic in spatiul interstitial, cunoscut ca limfedem secundar” sustine María Torres Lacomba si colegii acesteia de la Alcalá de Henares University din Madrid. “Fizioterapia precoce poate fi o interventie eficienta in prevenirea limfedemului secundar la femeile la cel putin un an dupa operatia pentru cancer de san ce a implicat si disectia nodulilor limfatici axilari”, au scris autorii studiului.

De asemenea Dr. Andrea Cheville, de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota a declarat:
“Dovezi limitate, dar convingatoare sustin utilitatea fizioterapiei dupa curatarea chirurgicala a nodulilor limfatici pentru a ameliora durerea, creste functionalitatea si mobilitatea umarului si pentru a reduce riscul femeii de a dezvolta limfedem”.

Drenaj limfatic post mastectomie

SCHÖNFELDER, G. & D. BERG. Nebenwirkungen nach brusterhaltender Therapie des Mammakarzinoms. gynäkol. prax. 15:109-122 (1991).Institutia:Marienkrankenhaus Amberg. Lehrkrankenhaus der Universität Erlangen-Nürnberg,Amberg, Germany. (s_gb_Berg_ Mamma CA)

Abstract
INTRODUCERE
In procesele de curatare a sanului in tratamentul carcinomului mamar se aplica o combinatieintre chirurgie si iradiere. Efectele secundare tipice sunt fibroza, tulburarile de sensibilitate,alterari ale pielii, edem, limitarea mobilitatii si dureri. Scopul acestui studiu a fost evaluareaefectelor tratamentului DEEP OSCILLATION® aplicat complementar masajului limfaticmanual.
MATERIALE SI METODA
Din februarie 1988 pana in octombrie 1990 au fost selectati un numar total de n = 104 pacienti. Aleator n=56 pacienti au fost inclusi in grupul de tratament ( masaj limfatic manualcu DEEP OSCILLATION®) si n=48 inclusi in grupul de control (tratament uzual: doar masajlimfatic manual).

REZULTATE
Rezultatele tratamentului au fost semnificativ mai bune in grupul de tratament comparativcu grupul de control analizand parametrii: “consistenta”, “durerea si tulburarile desensibilitate in zona sanului tratat”, “alterarile pielii”, “mobilitatea bratului si miscarile definete”, “durerea si tulburarile de sensibilitate in zona bratului sau axilei, scaderea forteimusclare” si “ limfedemul bratului”.

CONCLUZII
Autorii concluzioneaza ca masajul limfatic manual asistat de DEEP OSCILLATION® arerezultate semnificativ mai bune decat masajul limfatic singur. Avand in vedere ca terapiapoate fi aplicata din prima zi dupa interventia chirurgicala, pare a fi posibila o profilaxiepentru neofacilitarea si neoformarea cailor limfatice. Aceasta poate avea efecte in prevenirealimfedemului secundar. Urmarirea acestui grup a dovedit o rata scazuta a limfedemuluisecundar in grupul tratat cu DEEP OSCILLATION®.

REZUMAT
Terapia conservatoare in carcinomul de sân este de preferat, având în vedere avantajelesale psihologice si cosmetice, cu conditia ca aceasta sa mentina igiena locala. Speram ca pacienta nu va evita examenele preventive de teama ca trebuie sa i se îndeparteze unsan sau chiar si nu ascunda unele escoperiri suspecte la auto-palpare.Efectele secundare împreuna cu aspectele cosmetice sunt de o importanta decisiva pentru pastrarea calitatii vietii pacientei si ar trebui sa li se acorde o atentie maimare, atat în timpul fazelor operatorii, cat si postoperator, prin terapii conservatoare. Un rezultat satisfacator cosmetic cu efecte secundare reduse reprezinta motivele pentru alegerea procedurilor conservatoare.
Efectele secundare tipice ale radioterapiei sanului dupa interventia chirurgicala cu extirpare ganglionara axilara sunt fibrozele, durerea sau tulburarile de sensibilitate, alterari alepielii (hiperpigmentare, depigmentare, edem, eritrodermie, telangiectazii, descuamare, necroza, tulburari de circulatiei a bratului), tulburari de coordonare, durere,parestezii, scaderea fortei în membrul pe partea operata, precum si limfedem. Hivamat este utilizat pentru reducerea rapida a edemului local, pentru dizolvarea induratiilor tesutului conjunctiv, pentru îmbunatatirea mobilitatii, pentru îmbunatatirea fluxuluide sange si pentru ameliorarea durerii.
Tratamentul reprezinta o forma speciala de drenaj limfatic manual care, printr-un câmpelectrostatic oscilant creat între mâinile terapeutului si corpul pacientului, da nasterela un efect de vibratie si de pompare eficient si in profunzimea tesuturilor. 15-20 minute de terapie pe zi sunt suficiente. O alta particularitate a tehnicii Hivamateste ca drenajul limfatic poate fi facut din prima zi postoperator, cu scopul de a restabilicirculatia limfatica dupa ce aceasta a fost deteriorata intraoperator sau radiologic. Noi consideram ca rata de aparitie a limfedemului dupa un tratament profilactic cu Hivamat va fi mentinuta scazuta chiar si dupa 2-3 ani.
Pana în prezent, drenajul limfatic cu Hivamat a aratat îmbunatatiri semnificative încomparatie cu metodele conventionale de drenaj limfatic manual, pentru urmatoarele criterii clinice: consistenta, durerea si tulburarile de sensibilitate ale sanului operat; modificarile pielii ; mobilizarea bratului ; paresteziile în bratul si / sau in axila din partea operata si limfedemul.

Rolul Hivamat (Deep Oscillation) in tratamentul limfedemului membrelor

Gasbarro V., bartoletti R., Tsolaki E., Sileno S., Agnati M., Conti M., Bertaccini C.,
Unitatea operativa de chirurgie vasculara si endovasculara, Spitalul Universitar S. Ana, Ferrara (s_gb_Gasbarro_Lymphedema)
Abstract
Introducere
Nivelul inalt atins de tehnologiile biomedicale ne fac sa cercetam noi mecanisme de tratament in patologiile limfatice. Scopul acestui studiu este de a examina o nou metoda instrumentala fizioterapeutica ce foloseste campul electrostatic intermitent cu oscilatii profunde.
Material si metoda
HIVAMAT 200 actioneaza asupra tesuturilor conjunctive prin campul electrostatic pulsatil ce produce o vibratie rezonanta in tesutul interesat. Prin repetarea in succesiune rapida a acestui proces sunt produse deformari ale tesutului. Aceasta permite fibrelor si straturilor tisulare sa-si recastige mobilitatea si flexibilitatea. In baza acestor remarci am condus un studiu clinic si instrumental pentru a-i verifica eficacitatea in tratarea limfedemului
membrelor. Din mai pana in decembrie 2005 , 20 pacienti afectati de limfedemul membrelor au urmat tratament cu Hivamat 200 si au purtat imbracaminte de compresie clasa II.
Rezultate
Rezultatele obtinute pe cei 20 de pacienti au confirmat ca aceasta metoda poate juca un rol important in tratamentul unei boli de o asemenea complexitate. Am obtinut o reducere semnificativa in circumferinta membrelor si in grosimea tesutului subcutanat.
Concluzie
Avantajul Hivamat 200 consta in combinarea electricitatii cu diferitele tehnici de masaj manual ce imbunatatesc calitatea si eficacitatea tratamentului. Mai mult, datorita potentialului de auto-tratare , pacientii pot urma tratamentul la domiciliu.

Dreanjul manual cu si fara DEEP OSCILLATION in edemul extremitatii inferioare edema

THEYS, S et al. Dreanjul manual cu si fara DEEP OSCILLATION in edemul
extremitatii inferioare edema. Yvoir, Belgia, 2007.
Institutia: Cliniques Univ Godinne; dept Phys and Rehab med; Yvoir; Belgium
Abstract
INTRODUCERE
Sindromul post trombotic si bolile limfatice reprezinta o cauza importanta a edemelor. Odata dezvoltat edemul devine o probleme cronica si substantiala ce nu are o metoda ideala de reducere. Dreanjul manual este folosit frecvent dar aplicat exclusiv are eficacitatea limitata. Scopul acestui studiu este de a evalua gradul de reducere a edemului si contributia adusa de drenajul manual si de HIVAMAT 200 in aplicare separata sau simultana.
MATERIALE SI METODA
Din 1 septembrie pana in 30 noiembrie 2007 10 pacienti (3 barbati, 7 femei, cu varsta medie de 40 ani, intervalul de vartsa intre 55 si 83 ani) cu edem unilateral al membrului inferior (6 flebedeme si 4 limfedeme) au fost inclusi in acest studiu. Drenajul manual si HIVAMAT 200 au fost folosite de doua ori: o data separat si o data simultan. Cele 3
proceduri au fost folosite in sedinte de 16 minute cu pauze de 15 minute intre ele. Ordinea executarii a fost schimbata aleator. Folosind un pletismograf cu Hg (SeriMed PL2) s-a masurat continu pe parcursul studiului (108 min) variatia volumetrica la 10 cm sub genunchi.
REZULTATE
Indiferent de tehnica, gambele au suferit o reducere progresiva. Descresterea volumetrica a gambei a atins 0.0902 %?V/min manual, 0.0711 %?V/min prin intermediul HIVAMAT 200 si 0.1568 %?V/min prin ambele metode simultan. Aceste date au aratat ca metoda combinata aduce o decongestionare mai mare decat drenajul manual singur , decongestionarea prin drenajul manual e superioara HIVAMAT 200 singur. Studiul nostru a esuat in detectarea
diferentelor intre flebedem si limfedem, posibil datorita numarului mic de pacienti. Studii viitoare cu un numar mai mare de pacienti sunt necesare pentru a clarifica mecanismele implicate si diferentele intre diferite metode.
CONCLUZII
Acest studiu sugereaza ca adaugarea HIVAMAT 200 la drenajul manual poate imbunatatii rezultatul tratamentului pacientilor cu edem al membrelor inferioare. Subiectii nu au resimtit nici un discomfort. Nu au fost inregistrate reactii adverse.