Arhive categorii: Studii bodyflow

Aparatul Bodyflow reprezinta una dintre cele mai noi tehnologii destinate drenajului venolimfatic, fiind dezvoltat si testat in clinicile din Australia

Este indicata folosirea lui mai ales in stadiul de elephantiazis deoarece drenajul este unul bland si treptat,contactul cu pielea sensibila a pacientului este pe o zona restransa ceea ce face ca tratamentul sa fie usor de suportat de catre bolnav.De asemenea acest tratament favorizeaza si vindecarea mai rapida a ulceratiilor, daca acestea sunt prezente . In acest stadiu avansat al limfedemului volumul membrului afectat se reduce intr-un timp mai indelungat deoarece a aparut si un anumit grad de fibroza, insa pacientul resimte o senzatie de usurare in miscari dupa primele saptamani de tratament zilnic.Aparatul Bodyflow functioneaza pe baza unui curent electric cu o frecventa unica facut sa stimuleze contractia vaselor limfatice si venoase accelerand astfel drenajul fiziologic veno-limfatic din acel membru. Drenajul este bland si progresiv , nu este dureros si o sedinta dureaza 20 minute. Tratamentul consta in atasarea pe piele a unui numar de electrozi prin care se va transmite stimulul electric , pacientul simtind o senzatie de furnicatura si aparand si usoare contractii musculare local. Pe zi se fac aprox. 4 sedinte , dar aparatul vine insotit de un ghid de tratament care va indica numarul de tratmente si locul de pozitionare al electrozilor pe piele in diferite patologii.

Curgerea sangelui, fibrinoloza si activitatea anti-procoagulanta dupa tratamentul cu bodyflow pe subiectii sanatosi – Dr Kurosh Parsi

Dr Kurosh Parsi din Sydney este unul din cei mai renumiti phlebologisti din Australia. Este un cercetator activ si presedintele colegiului Australian de phlebologie. Parsi a condus studiul curgerea sangelui, fibrinoliza si activitatea anti-procoagulanta dupa tratamentul cu Bodyflow® pe subiectii sanatosi.
Aceste concluzii au fost prezentate la:
Conferinta colegiului Australian de phlebologie, 18-21 septembrie 2007, Double Bay Sydney- apasati aici pentru download abstract

Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san

In ianuarie 2010 a fost publicat un studiu in British Medical Journal cu titlul “Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san”, sustinut de Institutul de Sanatate Carlos III al Ministerului Sanatatii din Spania.

“Intreruperea sau deteriorarea sistemului limfatic axilar dupa chirurgia sau radioterapia pentru cancerul de san poate duce la acumularea regionala sau generalizatata a fluidului limfatic in spatiul interstitial, cunoscut ca limfedem secundar” sustine María Torres Lacomba si colegii acesteia de la Alcalá de Henares University din Madrid. “Fizioterapia precoce poate fi o interventie eficienta in prevenirea limfedemului secundar la femeile la cel putin un an dupa operatia pentru cancer de san ce a implicat si disectia nodulilor limfatici axilari”, au scris autorii studiului.

De asemenea Dr. Andrea Cheville, de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota a declarat:
“Dovezi limitate, dar convingatoare sustin utilitatea fizioterapiei dupa curatarea chirurgicala a nodulilor limfatici pentru a ameliora durerea, creste functionalitatea si mobilitatea umarului si pentru a reduce riscul femeii de a dezvolta limfedem”.

Recuperarea in sport – Simion Sostaric

Simion Sostaric de la universitatea Victoria este un fiziolog al exercitiului fizic si antrenor cu experienta internationala in pregatirea fizica si monitorizarea performantelor atletilor de talie mondiala. Mare parte din munca din ultimii 12 ani a constat in investigarea si introducera unei multitudini de metode de antrenament si recuperare.
Studiul sau cu privire la efectele tratamentului cu Bodyflow® asupra musculaturii scheletice afectate de exercutii fizice si febra musculara, functia contractila si performanta ce deriva din aceasta la oameni. Sostaric a explorat markerii biochimici, performanta si durerea comparativ cu placebo.
Descarca abstractul aici
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la:
Seminarul de recuperare sportiva – Melbourne, 10 octombrie 2007
Seminarul de recuperare sportiva –Brisbane , 11 octombrie 2007
Seminarul de recuperare sportiva –Sydney, 12 octombrie 2007
Conferinta colegiului American de medicina sportiva , 28-31 mai 2008, Indianapolis, USA-abstractul download
ACSMS 2008 ( Medicuna sportiva Australia ), 16-18 octombrie , Hamilton Island, Qld, Australia.

Acest studiu a fost pulblicat si in urmatoarele reviste :
Medicina si stiinta in sport exercitii, volumul 40:5 supliment ( doar abstractul)

Limfedemul Prof. Neil Piller

Profesorul Neil Piller este un limfolog de la centrul medical Flinders din Adelaide si a condus studiile privind terapia Bodyflow pe pacientii cu limfedem. Avand peste 300 de lucrari publicate si prezentate, profesorul Neil Piller este un cercetator de refeinta mondiala in tratamentul, ingrijirea si recunoasterea limfedemului.
In acest studiu , au fost inclusi pacienti cu limfedem vechi al membrelelor inferioare si tratati 30 minute de 3 ori pe saptamana timp de 4 saptamani. La sfarsitul saptamanii si la terminarea studiului li s-a cerut purtarea de ciorapi compresivi.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la :
Conferinta colegiului Australian de Flebologie , 18-21 septembrie 2007, Double Bay Sydney- apasati aici pentru abstract- download
Congresul international de limfologie 26-29 septembrie 2007, Shanghai, China
Conferinta colegiului american de Phlebologie , 8-11 noiembrie 2007, Arizona, Statele Unite
Conferinta asociatiei autraliene de limfologie , 27-29 martie 2008, Peth, Australia
Al 22-lea congres international de limfologie , 21-25 septembrie 2009, Sydney, Australia