Rolul Hivamat (Deep Oscillation) in tratamentul limfedemului membrelor

Gasbarro V., bartoletti R., Tsolaki E., Sileno S., Agnati M., Conti M., Bertaccini C.,
Unitatea operativa de chirurgie vasculara si endovasculara, Spitalul Universitar S. Ana, Ferrara (s_gb_Gasbarro_Lymphedema)
Abstract
Introducere
Nivelul inalt atins de tehnologiile biomedicale ne fac sa cercetam noi mecanisme de tratament in patologiile limfatice. Scopul acestui studiu este de a examina o nou metoda instrumentala fizioterapeutica ce foloseste campul electrostatic intermitent cu oscilatii profunde.
Material si metoda
HIVAMAT 200 actioneaza asupra tesuturilor conjunctive prin campul electrostatic pulsatil ce produce o vibratie rezonanta in tesutul interesat. Prin repetarea in succesiune rapida a acestui proces sunt produse deformari ale tesutului. Aceasta permite fibrelor si straturilor tisulare sa-si recastige mobilitatea si flexibilitatea. In baza acestor remarci am condus un studiu clinic si instrumental pentru a-i verifica eficacitatea in tratarea limfedemului
membrelor. Din mai pana in decembrie 2005 , 20 pacienti afectati de limfedemul membrelor au urmat tratament cu Hivamat 200 si au purtat imbracaminte de compresie clasa II.
Rezultate
Rezultatele obtinute pe cei 20 de pacienti au confirmat ca aceasta metoda poate juca un rol important in tratamentul unei boli de o asemenea complexitate. Am obtinut o reducere semnificativa in circumferinta membrelor si in grosimea tesutului subcutanat.
Concluzie
Avantajul Hivamat 200 consta in combinarea electricitatii cu diferitele tehnici de masaj manual ce imbunatatesc calitatea si eficacitatea tratamentului. Mai mult, datorita potentialului de auto-tratare , pacientii pot urma tratamentul la domiciliu.