Dreanjul manual cu si fara DEEP OSCILLATION in edemul extremitatii inferioare edema

THEYS, S et al. Dreanjul manual cu si fara DEEP OSCILLATION in edemul
extremitatii inferioare edema. Yvoir, Belgia, 2007.
Institutia: Cliniques Univ Godinne; dept Phys and Rehab med; Yvoir; Belgium
Abstract
INTRODUCERE
Sindromul post trombotic si bolile limfatice reprezinta o cauza importanta a edemelor. Odata dezvoltat edemul devine o probleme cronica si substantiala ce nu are o metoda ideala de reducere. Dreanjul manual este folosit frecvent dar aplicat exclusiv are eficacitatea limitata. Scopul acestui studiu este de a evalua gradul de reducere a edemului si contributia adusa de drenajul manual si de HIVAMAT 200 in aplicare separata sau simultana.
MATERIALE SI METODA
Din 1 septembrie pana in 30 noiembrie 2007 10 pacienti (3 barbati, 7 femei, cu varsta medie de 40 ani, intervalul de vartsa intre 55 si 83 ani) cu edem unilateral al membrului inferior (6 flebedeme si 4 limfedeme) au fost inclusi in acest studiu. Drenajul manual si HIVAMAT 200 au fost folosite de doua ori: o data separat si o data simultan. Cele 3
proceduri au fost folosite in sedinte de 16 minute cu pauze de 15 minute intre ele. Ordinea executarii a fost schimbata aleator. Folosind un pletismograf cu Hg (SeriMed PL2) s-a masurat continu pe parcursul studiului (108 min) variatia volumetrica la 10 cm sub genunchi.
REZULTATE
Indiferent de tehnica, gambele au suferit o reducere progresiva. Descresterea volumetrica a gambei a atins 0.0902 %?V/min manual, 0.0711 %?V/min prin intermediul HIVAMAT 200 si 0.1568 %?V/min prin ambele metode simultan. Aceste date au aratat ca metoda combinata aduce o decongestionare mai mare decat drenajul manual singur , decongestionarea prin drenajul manual e superioara HIVAMAT 200 singur. Studiul nostru a esuat in detectarea
diferentelor intre flebedem si limfedem, posibil datorita numarului mic de pacienti. Studii viitoare cu un numar mai mare de pacienti sunt necesare pentru a clarifica mecanismele implicate si diferentele intre diferite metode.
CONCLUZII
Acest studiu sugereaza ca adaugarea HIVAMAT 200 la drenajul manual poate imbunatatii rezultatul tratamentului pacientilor cu edem al membrelor inferioare. Subiectii nu au resimtit nici un discomfort. Nu au fost inregistrate reactii adverse.