Arhive categorii: Noutati

noutatile noastre

Sa nu ne sperie aparitia limfedemului

Multe persoane ce au fost diagnosticate cu o forma de cancer si au fost tratate chirurgical extirpandu-se ganglionii limfatici regionali sau au urmat un tratament de radioterapie pot suferi mai apoi de limfedem. Limfedemul apare lent si se manifesta prin ingrosarea membrului incepand de la picior-glezna sau dupa caz de la mana, ingrosare progresiva care la inceput apare in special seara si dispare pana dimineata. In timp tumefierea persista tot timpul zilei cuprinde gamba apoi coapsa respective antebratul si bratul, si se insoteste de senzatia de greutate in picior. Acest lucru nu trebuie sa ne sperie el reprezentand un efect secundar al tratamentului aplicat si nu un esec al terapiei anticanceroase. Vizitele de control la medicul oncolog trebuie sa continue regulat si de asemenea trebuie intrebat si de semnificatia acestor noi simptome precum si daca exista restrictii pentru tratamentul limfedemului. Astazi exista numeroase metode ce ajuta la tinerea sub control a acestei boli. In concluzie limfedemul apare la foarte multe persoane ce au suferit tratamente chirurgicale, radioterapie si chiar daca este o boala cronica exista tratamente ce pot ajuta mentinerea ei mult timp intr-un stadiu incipient care sa nu interfere cu activitatile zilnice obisnuite.

Depistarea precoce si tratamentul limfedemului la supravietuitorii cancerului de san

Limfedemul este frecvent dupa operatia de cancer de san aparand la 15-40%din pacienti.Riscul de limfedem creste constant pana la 5 ani dupa tratamentul de cancer de san, insa pacientii pot fi la risc de limfedem pana la 10 ani dupa tratament.
Factori de risc pentru limfedem sun reprezentati de orice procedura ce intrerupe caile limfatice sau schimba dinamica fluidului in membru precum mastectomia, biopsia de ganglioni limfatici sau disectia axilara, compresiunile, traumatismele bratului etc.
Prevenirea limfedemului se face prin protectia pielii de ex. purtati manusi cand lucrati la gradina, evitarea traumatismelor mainii, un program de kinetoterapie-exercitiile se incep gradat-miscati bratul pentru ca sedentarismul accentueaza limfedemul si purtati un manson compresiv in timpul zborului cu avionul.
Detectarea precoce (inainte ca excesul de fluide sa fie o problema) este important in prevenirea limfedemului.Limfedemul poate fi detectat inainte ca pacientii sa-si dea seama de schimbare , atunci cand inca este reversibil.Limfedemul este recunoscut prin umflarea membrului ori prin masuratori ale circumferintei membrului, masurarea volumului membrului prin metoda dislocarii apei sau prin bioimpedanta ( metoda ce mai de incredere si care poate detecta dezvoltarea limfedemului cu pana la 6-10 luni inainte de aparitia clinica).
Fizioterapeutul este o parte importanta din echipa de prevenire si tratament al limfedemului.

(autor Dr. Pat W. Whitworth, tradus din Medscape.com)

Aparatul Bodyflow reprezinta una dintre cele mai noi tehnologii destinate drenajului venolimfatic, fiind dezvoltat si testat in clinicile din Australia

Este indicata folosirea lui mai ales in stadiul de elephantiazis deoarece drenajul este unul bland si treptat,contactul cu pielea sensibila a pacientului este pe o zona restransa ceea ce face ca tratamentul sa fie usor de suportat de catre bolnav.De asemenea acest tratament favorizeaza si vindecarea mai rapida a ulceratiilor, daca acestea sunt prezente . In acest stadiu avansat al limfedemului volumul membrului afectat se reduce intr-un timp mai indelungat deoarece a aparut si un anumit grad de fibroza, insa pacientul resimte o senzatie de usurare in miscari dupa primele saptamani de tratament zilnic.Aparatul Bodyflow functioneaza pe baza unui curent electric cu o frecventa unica facut sa stimuleze contractia vaselor limfatice si venoase accelerand astfel drenajul fiziologic veno-limfatic din acel membru. Drenajul este bland si progresiv , nu este dureros si o sedinta dureaza 20 minute. Tratamentul consta in atasarea pe piele a unui numar de electrozi prin care se va transmite stimulul electric , pacientul simtind o senzatie de furnicatura si aparand si usoare contractii musculare local. Pe zi se fac aprox. 4 sedinte , dar aparatul vine insotit de un ghid de tratament care va indica numarul de tratmente si locul de pozitionare al electrozilor pe piele in diferite patologii.

Sa nu ne sperie limfedemul

Dupa interventiile chirurgicale sau alte tratamente pentru eradicarea cancerului pacientii pot constata o crestere in dimensiuni a membrului superior sau inferior. Limfedemul poate sa apara in decurs de saptamani, luni si chiar ani dupa interventia chirurgicala. Limfedemul reprezinta acumularea de lichid în ?esuturile moi în cazul în care sistemul limfatic este deteriorat sau blocat. Sistemul limfatic este o re?ea de vase limfatice, ?esuturi ?i organe care transporta limfa in tot corpul. Limfedemul apare atunci cand limfa nu este în m?sur? s? curg? prin corp asa cum trebuie. Limfedemul in sine nu reprezinta o tumora, de cele mai multe ori cauza o reprezinta deteriorarea sistemului limfatic , dar nu trebuie uitat ca sistemul limfatic poate fi blocat si de celulele canceroase. De aceea este foarte important sa fie consultat medicul in aceasta privinta pentru a face testele necesare. De asemenea trebuie discutat cu medicul curant oportunitatea instituirii unor tratmente specifice pentru limfedem, deoarece sunt anumite cazuri in care acestea sunt contraidicate.

Constientizarea limfedemului

Limfedemul este o boala cronica ce poate sa apara ca efect secundar al interventiilor chirurgicale prin care se scot ganglioni limfatici (chiar 2 sau 3), operatiilor la san, traumatismelor membrelor etc. De obicei personalul medical este mai preocupat ( si pe buna dreptate) de boala de baza a pacientului – de ex. cancerul, traumatismul si pacientul primeste putine informatii cu privire la posibila aparitie a limfedemului. Limfedemul poate crea un discomfort real: pe langa dezavantajele cosmetice, membrul devine greoi, dureros, este miscat cu dificultate mai ales in stadiile avansate ale bolii. Partea buna a lucrurilor este ca acest limfedem secundar altor boli poate fi prevenit sau cel putin tinut sub control ani buni. De aceea este foarte important ca pacientii sa solicite informatii suplimentare personalului medical cu privire la riscurile de aparitie a limfedemului precum si modalitatile de prevenire si tratament al acestuia. Mai ales ca in present exista persoane specializate in tratamentul limfedemului si exista pe piata aparate ce pot fi folosite la domiciliu si de catre pacienti fara pregatire medicala.

Sistemul limfatic

Sistemul limfatic este alcatuit din organe, ca de exmplu amigdalele palatine, timusul sau splina, si o retea formata din noduli (ganglioni) si vase (tuburi), care se întind în tot corpul. Vasele limfatice contin un lichid numit limfa, care se formeaza în tesuturile organismului.

diagrama-sistem-limfatic
diagrama-sistem-limfatic

În corpurile noastre exista un flux continuu de lichide. Ele trec din tesuturi în sistemul limfatic. În acest sistem, lichidul este filtrat prin nodulii limfatici si apoi intra în fluxul sanguin. Acest flux continuu echilibreaza cantitatea de lichide din diferitele parti ale organismului.

Sistemul de drenaj limfatic se aseamana cu un râu care curge dinspre izvor (tesuturile), prin afluenti si brate (sistemul limfatic) în mare (sângele) colectând lichidul în exces, proteinele si materiile nefolositoare.
Sistemul limfatic formeaza, celule numite limfocite, care ajuta organismul sa lupte împotriva infectiilor. Limfocitele circula în sânge, dar sunt mai concentrate în limfa, care reprezinta o parte a sistemului de aparare a organismului.

DEEP OSCILLATION si-a dovedit efectele in limfedem

Intr-un raport televizat facut public de specialistii RBB ai German Online News, a fost prezentat tratamentul limfedemului cu Kinesio Taping. Intr-un interviu Dr. Annett Reißhauer de la CHARITÉ UNIVERSITÄTSMEDIZIN BERLIN, vorbeste despre eficienta diferitelor forme de terapie pentru ingrijirea limfedemului, care este o boala cronica pe durata intregii vieti.

hivamat_rbb_praxis
rbb praxis despre tratamantul limfedemului cu Hivamat

Testele clinice au evidentiat deja efectul pozitiv al DEEP OSCILLATION® si au fost publicate in J Rehabil Med 2008; 40: 645–650 cu titlul:

„Effect Of Treatment With Low-Intensity And Extremely Low Frequency Electrostatic Fields (DEEP OSCILLATION®) On Breast Tissue And Pain In Patients With Secondary Breast Lymphoedema”.

In acest contex, este demn de remarcat ca dintre toate tehnicile de drenaj limfatic manual si utilizarea bandajelor compresive, DEEP OSCILLATION® este singura terapie dovedita stiintific in tratamentul limfedemului. [Raportul complet]

Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san

In ianuarie 2010 a fost publicat un studiu in British Medical Journal cu titlul “Fizioterapia precoce poate ajuta la prevenirea si reducerea limfedemului dupa interventia chirurgicala pentru cancerul de san”, sustinut de Institutul de Sanatate Carlos III al Ministerului Sanatatii din Spania.

“Intreruperea sau deteriorarea sistemului limfatic axilar dupa chirurgia sau radioterapia pentru cancerul de san poate duce la acumularea regionala sau generalizatata a fluidului limfatic in spatiul interstitial, cunoscut ca limfedem secundar” sustine María Torres Lacomba si colegii acesteia de la Alcalá de Henares University din Madrid. “Fizioterapia precoce poate fi o interventie eficienta in prevenirea limfedemului secundar la femeile la cel putin un an dupa operatia pentru cancer de san ce a implicat si disectia nodulilor limfatici axilari”, au scris autorii studiului.

De asemenea Dr. Andrea Cheville, de la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota a declarat:
“Dovezi limitate, dar convingatoare sustin utilitatea fizioterapiei dupa curatarea chirurgicala a nodulilor limfatici pentru a ameliora durerea, creste functionalitatea si mobilitatea umarului si pentru a reduce riscul femeii de a dezvolta limfedem”.

Lansare site

In dorinta de a veni in intampinarea persoanelor care sufera de limfedem, o boala cronica ale carei simptome trebuie ingrijite toata viata, PHYSIOMED Aparatura Medicala Romania alaturi de partenerii nostri PHYSIOMED Elektromedizin Germania si BODYFLOW International Australia aduce in Romania doua terapii complementare de ultima generatie pentru managementul acestei afectiuni.

Terapiile BODYFLOW si DEEP OSCILLATION reprezinta sansa la o viata cat mai normala pentru pesoanele a caror activitate zilnica este ingreunata de limfedem.

In cadrul acestui site veti gasi informatii utile despre aceasta afectiune cronica cat si despre tratamentul acesteia.

Puteti adresa intrebari specialistilor nostrii, puteti gasi cea ai apropiata clinica pentru a beneficia de aceste tratamente extrem de eficiente sau puteti opta pentru inchirierea unui aparat pentru tratamente la domiciliu.