Limfedemul

Limfedemul reprezinta o boala cronica ce consta in umflarea anormala a tesuturilor superficiale ale membrelor. Limfedemul este rezultatul unor afectiuni ale vaselor limfatice ce duce la incapacitatea sistemului limfatic de a drena lichidele din tesuturi. Fiind o boala cronica pacientii trebuie sa-si ingrijeasca simptomele pe toata durata vietii.

Sistemul limfatic este o cale de drenaj prin care lichidul interstitial reintra in circulatia generala, de asemenea acesta are si functii de curtare a orgamismului eliminand agentii microbieni si resturile de celule moarte. Vasele limfatice au legaturi multiple cu venele ceea ce explica alterarea circulatiei limfatice in afectiunile sistemului venos.

Anatomia circulatiei limfatice periferice

Sistemul limfatic este alcatuit dintr-o retea de vase. Cele mai mici ramificatii sunt situate la nivelul pielii si sunt reprezentate de capilarele limfatice. Prin unirea mai multor capilare limfatice se formeaza vasele limfatice cu un diametru mai mare ce au la interior valvule cu rol esential in dirijarea circulatiei limfatice. La nivelul membrelor exista atat o retea limfatica superficiala situata sub piele si in tesutul adipos  cat si o retea limfatica profunda ce colecteaza limfa din oase, muschi, articulatii. Pe traseul vaselor limfatice se afla ganglionii limfatici ce constituie statii de filtrare a limfei prin indepartarea agentilor microbieni. Acestia sunt adunati in grupuri in diferite regiuni ale orgamismului (inghinali, axilari etc). Vasele membrelor se unesc in vase mai mari care ajung in apropierea inimii si vor drena limfa in venele mari.

Rolul sistemului limfatic in oragnism:

  • Prevenirea cresterii excesive a lichidelor in orgamism;
  • Transportul de vitamine, hormoni, enzime si grasimi;
  • Reciclarea proteinelor;
  • Rol de resorbtie intestinala;
  • Curatarea oragnismului de toxinele rezultate din degradarea celulelor sau a unor agenti microbieni care ulterior vor fi distruse de catre celulele albe sanguine;
  • Rol important in imunitate prin ganglionii limfatici .

Mijloacele de explorare a circulatiei limfatice (limfografia, examenul histologic, examinari imagistice) sunt putin utilizate, ele fiind utilizate mai ales de centrele medicale de profil.

Bolile vaselor limfatice ale membrelor pot imbraca diverse aspecte clinice dintre care cea mai frecventa este limfedemul.

Cauze

Limfedemul poate fi secundar unor alte boli sau poate fi primar atunci cand cauza lui este necunoscuta. Limfedemele pot fi mostenite genetic, se pot asocia cu tulburari ale circulatiei venoase si pot fi consecinta altor boli. Limfedemele mostenite genetic: apar datorita unor modificari inascute ale unuia sau mai multe  vasele limfatice. Acesta apare de la nastere sau la tinerete si de cele mai multe ori exista mai multe cazuri asemenatoare in aceeasi familie.

Limfedemele asociate cu tulburari ale circulatiei venoase apar datorita conexiunilor multiple intre sistemul limfatic si cel venos .

Limfedemele cauzate de alte boli ce au produs distrugeri ale sistemului limfatic producand obstructii cu reducerea drenajului si acumularea de lichid in interiorul tesuturilor. Limfedemul poate sa apara:

  • Dupa o boala infectioasa ce a cuprins vasele limfatice sau ganglionii limfatici si care a dus la blocarea acestora.
  • Dupa aparitia unei tumori care a invadat ganglionii limfatici blocand drenajul limfei.
  • Dupa un traumatism prin care s-au zdrobit tesuturi si ganglioni limfatici sau care s-a vindecat cu o cicatrice majora ce a  afectat vasele limfatice.
  • Dupa interventii chirurgicale in care a fost lezat sistemul limfatic. De exemplu dupa operatii pentru indepartarea varicelor sau dupa extirparea tumorilor de san poate apare limfedemul membrului superior. Dupa interventii chirurgicale pentru tratamentul cancerului in care sunt inlaturati si ganglionii limfatici.
  • Dupa tratamente cu diferite medicamente precum tamoxifen sau dupa radioterapie .

Simptome

Limfedemul apare lent in decurs de cateva luni mai intai la nivelul labei piciorului la inceput doar spre seara si numai dupa stat in picioare timp indelungat disparand pana dimineata. Acesta se extinde incet spre gamba apoi spre coapsa. In timp apare dupa numai cateva ore de stat in picioare. In unele cazuri se poate face legatura cu un factor declansator precum un traumatism local, o infectiei locala, perioada de graviditate sau o calatorie prelungita. In alte cazuri limfedemul poate aparea initial la radacina membrului inferior si apoi sa coboare lent spre gamba. Evolutia limfedemului se face lent in luni sau ani pana la atingerea stadiului final numit elefantiazis. Stadiul de elefantiazis consta intr-un membru mult marit in volum a carui tegumente sunt ingrosate, tari, cu modificari de culoare si care pot prezenta zone ulcerate sau care se pot infecta foarte usor.  Durerea in limfedem apare tarziu si mai ales spre seara si la miscare , aceasta din urma se face cu dificulatate bolnavul avand senzatia de membru greu .
Cele mai frecvente complicatii ale limfedemului sunt cele cutanate. Dintre acestea amintim:

  • Pielea se ingroasa, devine aspra, isi schimba culoarea iar pe suprafata ei pot aparea pliuri si fisuri dureroase ce se vindeca greu.
  • Zone prin care se scurge limfa si ce se transforma in cruste si care se pot infecta foarte usor.
  • Aparitia de zone cu dermatita sau cu eczeme ce evolueaza in pusee si pot recidiva (ex. erizipel) acestea pot fi insotie de frison, febra , stare de rau general si agravarea edemului.
  • Dupa traumatisme chiar si minore pot aparea fistulele limfatice ce reprezinta locul favorabil pentru infectii sau inceputul unor ulcerele cronice ale gambei cu evolutie cronica.
  • Pot apare si modificari ale tesuturilor profunde: oase, ligamente, articulatii.

Bibliografie:

  1. Boli vaculare periferice cu manifestari cutanate  vol 2 Gheorghe Bucur , Daniel Boda Editura infomedica Bucuresti 2004
  2. Flebolimfologie practica Aurel Andercou , Octavian Andrecou Editura imprimeriei de vest-Oradea , 2006


Poti trata limfedemul cu bodyflow si deep oscillation